Lyst og nytelse

Lyst og nytelse

Å ha lyst til å ha sex er en av de viktigste nøklene til å ha god sex.

Av: Silje Holtmon Akø

Flere har sagt at kroppens mest erogene organ er hjernen – og det er nettopp når hjernen merker lyst at den gjør seg klar for å nyte. Det er en sammensatt prosess: Hjernen får både signaler på fysiske responser om at kroppen blir tent, men den trenger gjerne også en kognitiv erkjennelse av det. Hva det har å si for nytelsen skal vi se litt nærmere på.

Mange opplever at de får mer lyst når de «kommer i gang», men hva gjør man om lysten uteblir?

Dette er det svært viktig å kommunisere om. Mange – kanskje særlig menn – kan mangle ord for å beskrive at de søker intimitet og nærhet når de tar initiativet til sex. Avvisning kan da føles vondt, og mange tar etter hvert mindre initiativ om det skjer ofte.

For den som avviser, som kanskje ikke har humør eller overskudd til sex, kunne det være godt å vite at partneren ønsket nærhet og intimitet mer enn en utløsning. Da kan man snakke sammen om man kan være intime og nære på flere måter enn ved samleie. Snakk sammen om dere hadde hatt glede av å være intime og nære på ikke så veldig seksuelt ladde måter eller på måter som pirrer til tenning – der dere begge har en uttalt avtale om det er greit å avslutte uten orgasmer og/eller samleie.

Førstnevnte kan involvere å sitte inntil hverandre, holde hender, stryke på hverandre, gode samtaler, å gjøre aktiviteter man setter pris på sammen som å lytte til musikk, spille spill, lese bøker høyt, gå tur, lage mat sammen, spise mat sammen  – mulighetene er uendelige. Unngå skjermbruk som TV, og legg vekk mobilene. Glimt i øyet og flørt er det masser av plass til, og stemningen har lov til å svinge innom alt fra inderlighet, lettbenthet til lattermildhet.

Ønsker dere å prøve måter å være intime og nære på uten orgasme eller samleie så er det seksuelt sett mye mellom null og knull.

Lag dere en avtale om at det er greit å stoppe når hvem som helst av dere føler for det. Da det lettere å få noen fine øyeblikk med nærhet og intimitet som ikke automatisk må føre til samleie. Dette kan innebære å kline som tenåringer, kyssing, stryking, berøre erogene soner, fingring, anallek og oralsex. Her er det lov å være sensuell, erotisk og nysgjerrig. Flørten kan også få lov til å spille en sentral rolle her, minn hverandre på hva dere begjærer med hverandre. Når den ene ønsker å avslutte er det svært viktig at den andre viser at det er fint at dette blir kommunisert. Om begge ønsker å gå inn for orgasmer og penetrativ sex er det såklart lov.

Det er også slik at seksualiteten vår er en del av livet som behøver pleie. Har man følt en nedgang i lyst er metodene over fine å prøve ut for å kjenne etter om lysten kan økes. Oppsøk gjerne en sexolog for veiledning om det ikke hjelper. Det er viktig å ikke presse seg til å ha sex man ikke har lyst til å ha, for aversjonen og motviljen vil da gjerne bare vokse. Men lar det seg gjøre å skape velbehagsfølelser uten press til sex er det et godt rom å kjenne etter sexlyst i.

Det er også slik at mange kvinner har blitt sosialisert til å skyve vekk følelser av lyst og tenning. Mange kan derfor ha blitt veldig vante med å ignorere tegn på at de blir tente fordi de har lært at det ikke passer seg. For de det gjelder kan de ha stort utbytte av å jobbe med å kjenne mer etter. Når pulsen øker, kinna blir røde, og ikke minst blodgjennomstrømningen i kjønnsorganene øker: Tillat deg å pleie og nyte disse følelsene. Let etter hva som utløste det, og la disse inntrykkene og tankene fortsette å gi deg glede.

Lystproblematikk kan selvfølgelig ha en rekke andre bakenforliggende årsaker også, så det kan være lurt å diskutere det med helsepersonell. Det er også viktig å bemerke at personer av alle kjønn og alle legninger kan oppleve manglende lyst. Sensualitetsøvelser er en av verdens mest uttestede metoder for å hjelpe par der den ene har fått mindre lyst, og har siden den ble utarbeidet på 1960-tallet blitt grundig testet og høstet mangfoldige gode erfaringer. Målet med øvelsene er å fokusere på nytelse ved berøring, kontakt mellom kropp og sinn, og ikke-krevende nytelsesopplevelser. Kontakt en sexolog for råd om dette er noe dere ønsker å prøve.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?