Det er helt ok å være singel
Det kan være både fint og vondt å være singel. Det kommer ofte an på om det er selvvalgt eller ikke, og hvordan man blir møtt av sine omgivelser.
Sexolog Silje Holtmon Akø forteller at litt planlegging og god tid er viktige nøkkelfaktorer når eldre voksne skal snakke med helsepersonell om sin seksuelle helse.
Av: Tore Aasheim
Sexolog Silje Holtmon Akø forteller at litt planlegging og god tid er viktige nøkkelfaktorer når eldre voksne skal snakke med helsepersonell om sin seksuelle helse.
«Det verste er nok den rungende stillheten,» mener Akø, som anbefaler pasienten om å planlegge og kanskje skrive ned noen stikkord i forkant av en prat om seksuell helse. Helsepersonen på sin side må sørge for at det er satt av nok tid til å ta opp temaet.
Både for pasienten og for helsearbeideren er det viktig å komme seg over kneika. Selv om det føles litt vanskelig å snakke om seksuell helse så er det bare å hoppe i det, forteller Silje Holtmon Akø.
«Mange helsepersonell er redd for å fornærme pasienten med å ta opp dette med seksuell helse, men om noen skulle føle seg fornærmet så er det slett ikke verdens undergang,» påpeker Akø.
Helsepersonell har plikt til å utrede også den seksuelle helsen til pasienten, og pasienten på sin side har all mulig rett til å ta opp temaet.
Årsaken til at kommunikasjonen stopper opp er ofte mangel på språk eller mengdetrening, forklarer Akø.
«Det kjennes kanskje litt rart de ti første gangene du snakker med en pasient om onani, men den ellevte gangen er det ikke sikkert du tenker over det en gang,» forteller sexologen.
I dette intervjuet med Uke66.no svarer Akø på følgende spørsmål:
Har du spørsmål eller kommentarer kan du alltid bruke respons-knappen på slutten av saken.