Mindre sambo, mer samba

Mindre sambo, mer samba

Det blir stadig mer vanlig å bo hver for seg selv om man er kjærester. Det er særlig heterofile kvinner som velger å bo alene.

Av: Aud Jektvik

Vi mennesker er sammensatte. Noen ganger har vi preferanser og ønsker som går helt på tvers av hverandre, som for eksempel når vi søker sammen samtidig som vi trenger tid for oss selv. For å tenne på hverandre over tid så trenger vi ofte både nærhet og tillit, og en viss usikkerhet eller mystikk.

Det å være sammen betyr i stor grad å være glad i hverandre, å ønske hverandre godt, å snakke om behov og grenser, og å navigere hverdagen sammen. Hverdagen kan slite på de sterkeste forhold, men det finnes ting man kan gjøre for å forebygge utfordringer

Når vi blir forelsket og går inn i et nytt forhold så oversvømmes vi med positive følelser for partneren vår. Vi ønsker å være så mye sammen som mulig, men det er ikke alltid hensiktsmessig. Det å holde på venner, livsstil og andre ting som gir en glede er lurt, uansett om man er i et nytt forhold.

Det å få kjæreste behøver ikke å bety at man slipper alt annet. Gled dere over hverandre og bli kjent, men ta det gjerne litt med ro. Så slipper dere å bli så oppslukt i hverandre at dere glemmer å gjøre andre viktige ting, og dere får litt tid til å savne hverandre og kjenne etter om det føles riktig å være sammen. 

Det å være forelsket gjør at man vil ha mer nærhet, men det sier ikke noe om dere er en god match i hverdagen. Klarer du å holde litt i trådene også utenfor parforholdet, så er det flott uansett om dere fortsetter å være sammen eller ikke.

Det blir stadig mer vanlig å bo hver for seg selv om man er kjærester. Det er særlig heterofile kvinner som velger å bo alene. Dette kan være fordi kvinner i større grad søker seg bort fra tradisjonelle kjønnsroller hvor man gjør mesteparten av både husarbeid, omsorgsforpliktelser og planlegging i hverdagen. Nå som flere kvinner jobber, så kan man klare utgiftene ved å bo alene, og nyter det å ha en kjæreste når det passer for begge.

Lyst kan være en utfordring for noen, og det påvirkes av hvordan man er mot hverandre i hverdagen. Er man samboere så er det fint å huske på at nesten alt det man gjør med og mot hverandre kan påvirke lyst. Det å se hverandre i hverdagen, gi komplimenter, finne på noe hyggelig bare fordi man vil gjøre den andre glad, og vise at man setter pris på hverandre er viktig. I tillegg så må man respektere grenser, og kommunisere om hva den enkelte foretrekker.

Etter en stund er det vanlig å føle at man kjenner hverandre ut og inn, men ikke la dere lure. Vi har ikke blitt tankelesere, så det er fortsatt nødvendig å spørre for å finne ut hva partneren din tenker. Noen kan se for seg hele samtaler og tro at de vet hva partneren vil si, men det kan hende at du blir overrasket hvis du spør med et åpent sinn.

For å holde kjærligheten ved like når dere går fra å være nyforelskede til å elske, så kan det være en god ide å lære noe nytt sammen. Det kan gjøre at man ser partneren sin i et nytt lys, og (gjen)oppdager gode sider ved hen. Kanskje var dere eventyrlystne, spontane, fulle av humor og selvironi? Om dere finner nye talenter og langvarige interesser eller bare får dere en god latter så er det bra både for deg og forholdet å prøve nye ting.

Kanskje skal dere melde dere på et sambakurs?

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?