Det er helt ok å være singel

Det er helt ok å være singel

Det kan være både fint og vondt å være singel. Det kommer ofte an på om det er selvvalgt eller ikke, og hvordan man blir møtt av sine omgivelser.

Av: Aud Jektvik

Det å være singel betyr som regel at man ikke har en romantisk partner. De av oss som er single utgjør omtrent 40 prosent av befolkningen i Norge, og tallet ser ikke ut til å gå ned.

Samfunnet vårt er i stor grad bygd opp rundt kjernefamilien, og det skaper fort forventninger om at man skal finne seg en partner, få barn og leve hele livet sammen. For de av oss som ikke kan eller ønsker å gjøre det så kan det skape utfordringer, eller muligheter, alt ettersom hvordan man ser på det. Det å være singel er ikke ensbetydende med å være hverken ulykkelig eller ensom.

Vennefamilier og nettverk

De av oss som er frivillig single har ofte et nært forhold til familien, har funnet «vennefamilier» eller har andre typer nettverk som ivaretar behovet vårt for å være sosiale.

Slik kan vi unngå ensomhet, få vise omsorg og få hjelp når vi trenger det. Dessuten så har vi et velferdssystem som ivaretar de fleste. Ikke alle vil forstå valget om å ikke ha en partner, men man skylder ingen noen forklaring.

De av oss som gjerne skulle hatt en partner kan akseptere å bo alene, men for en del av oss føles det aldri helt riktig. Likevel så kan man ha et godt liv som singel. Man kan velge å bo i kollektiv eller å være nabo med venner, eller å ha tettere kontakt med familien utenom den tradisjonelle kjernefamilien.

For de av oss som leter etter en partner så er det lett å drømme seg bort i hvordan denne personen skal være, hva slags liv man vil ha sammen, og prioritere ut fra det.

Det kan være veldig bra. Det å vite hva man vil ha gjør det mye lettere å lete etter det. Men kanskje glemmer man å planlegge for seg selv midt i all iveren. Hvis alt skal skje når man har funnet en partner – eller flere – så er det lett å gå glipp av muligheter til å oppleve på egenhånd.

Vi sier ofte at det finnes noen for alle, men det er ikke sant. Vi sier ikke det for å avskrekke noen fra å prøve å finne en partner, men det er viktig å være klar over at en del av oss forblir enslige.

Mye å vinne ved «å finne deg selv»

Noen trives godt alene og ønsker ikke å være i forhold, andre har det best når de har en eller flere kjærester. Uansett hvordan du føler det nå, så er det mye å vinne på å «finne deg selv» når en er singel. Hvis du vil fortsette å være enslig, så kan du finne nye ting du liker og ønsker å fortsette med.

Hvis det blir et forhold senere så vil du da vite mer om hvordan du liker å gjøre ting og står bedre rustet til å bli enig med partner(e) om hvordan dere skal ha det. Det kan også hjelpe deg til å finne riktig partner når du kan se tydelig om vanene og preferansene deres på ulike områder vil passe sammen.

Man kan gjøre det meste når man er i forhold også, men når du er enslig har du større frihet fordi du ikke trenger å ta hensyn til en fast partner. Når vi er single har vi vanligvis også mer alenetid til å gjøre akkurat hva vi vil. Tid til egenomsorg og å fordøye inntrykk fra hverdagen er viktig for alle.

Selv om du er på aktiv leting etter en partner, så er det lurt å dyrke dine interesser og tilbringe tid sammen med andre mennesker også. Bygg gjerne nettverk slik at du har gode venner, familie eller kollegaer å støtte deg på. Vi trenger alle å bli sett, og å føle oss viktige for andre.

Bygg et godt liv for deg selv også når du er singel. Fokuser på dine behov, og utforsk hvordan du liker å ha det når du er for deg selv. Noen er ikke så glade i å være alene, og det er helt ok, men det kan være fint å øve på å trives i eget selskap.

Å bygge et godt liv inkluderer også et sexliv. Om du har uforpliktende sex med andre eller utelukkende har sex med deg selv, så er nytelse og glede over seksualitet en viktig del av livet for mange av oss. Utforsk gjerne preferansene dine på dette området også. Utvikler det seg til å bli et forhold så kan dere glede dere over det, og hvis ikke så har du uansett fått nytelse.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?