Aldringsforebyggende seksualitet

Aldringsforebyggende seksualitet

Det er mye forskning som bekrefter det mange gjennom livet har erfart, nemlig at et godt seksualliv har gode ringvirkninger på andre områder i livet. Mange merker en stigning i humør, men visste du at det også påvirker fysisk helse til det bedre?

Av: Silje Holtmon Akø

Når kroppen berøres av noen på en måte som føles godt, utløses det såkalte kjærlighetshormonet oksytocin. Dette er det samme hormonet som også utløses under fødsel og under amming hos nybakte mødre. Det bidrar til økt tilknytning og positive følelser for den som er nær deg. Selv uten orgasme – men kanskje særlig med en god en – gir god sex kroppen en liten oversvømmelse av oksytocin.

Når kroppen blir tent øker blodgjennomstrømmingen i flere deler av kroppen. Pulsen øker og blodet bruser. Særlig er det økt blodtilførsel i kjønnsorganer, men de fleste kan også kjenne det i andre erogene soner samt kroppsdeler som hodet og hender. Dette er blant annet for å gi økt følsomhet, slik at alt fra fjærlette berøringer til andre typer kjærtegn merkes ekstra godt. Denne økte blodgjennomstrømmingen har kroppen alltids godt av.


Alle cellene får aktivert seg ekstra godt, blodårer utvider seg, blodtrykk påvirkes – kroppen vekkes litt opp, vi kan egentlig si at et godt og aktiv sexliv er aldringsforebyggende.


Mange opplever å få bedre søvnkvalitet av et godt sexliv. Særlig rett etter sex får spesielt menn utløst en god dose prolaktin. Prolaktinet gjør at man blir tung og søvnig, og mange får ikke tid til å kose så mye etter sexen før de dras inn i søvnen. Dette kan jo være litt til frustrasjon for partner, men godt for søvnkvaliteten til den det gjelder.


Hvis partner føler det ofte ensomt er et alternativ at partneren først får orgasme, en stund med å ligge inntil hverandre for nærhet og at han selv får orgasme til sist.


Seksualitet som ressurs for forholdet er også helt unik. De fleste føler seg mer knyttet med hverandre, sett og begjært på en helt egen måte. Det er en fin måte å vise kjærlighet på som ikke kan formidles med ord.

Solo-sex – mange som har et godt solo-sex-liv oppgir å være mest fornøyd med sexlivet sitt. Norske eldre kvinner ligger på topp i hvor fornøyde de er, og hvor mye solo-sex de har.

Mange at fordelene et godt sexliv med partner gir, får man dessuten av et givende solo-sexliv. Å onanere gjør en kjent med kroppen sin, og man styrer akkurat hvor lenge og hvor mye man vil holde på selv. Å utforske nye teknikker, hjelpemidler og stimuli som erotiske filmer eller bøker er givende for de fleste, selv om man er i forhold også.

Det kommer stadig ny forskning som viser hvordan seksuell helse er en god ressurs i den enkeltes liv. Vi ser blant annet at et godt sexliv virker forebyggende mot påkjenninger i livet som stress, sorg, ensomhet, angst eller depresjon. De som utsettes for disse påkjenningene, men har et godt sexliv i utgangspunktet, stiller sterkere rustet til å håndtere det. Det finnes til og med studier som indikerer at menn i femtiårene som er utsatt for selvmordstanker stiller med sterkere ressurser mot disse tankene hvis de får hjelp med seksuelle vansker.

Vi vet også at de med et godt sexliv tålte pandemiens psykiske påkjenninger bedre, det positive sexlivet med partner fungerte som en buffer mot usikkerhet, engstelse etc.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?