Seksuelle hjelpemidler

Seksuelle hjelpemidler

Seksuelle hjelpemidler og sexleketøy kan være samme produkt, men årsaken til at man bruker det og hvordan man gjør det kan være ulik.

Av: Aud Jektvik

I løpet av livet så kan vi oppleve at vår seksuelle funksjonsevne endrer seg. Kanskje får man ikke lenger til ting man har klart før, eller behovene forandrer seg. Dette kan utvide vår forståelse av hva god eller god nok sex er. De av oss som har seksuelle utfordringer kan ha behov for seksuelle hjelpemidler.

Et godt eksempel på dette er for eksempel penispumper (bildet). En penispumpe er et godt hjelpemiddel ved reisningsproblemer og man kan få anbefaling om å bruke det av lege eller andre behandlere. En slik pumpe kan være nyttig for å trene opp penis og øke eller beholde god blodtilførsel. Samtidig så er det en del mennesker som kjøper en slik pumpe i en sexleketøysbutikk og bruker den som et sexleketøy fordi de liker følelsen av at penis blir hardere og at man beholder reisningen lengre.

Andre eksempler på seksuelle hjelpemidler er dilatorsett som består av dildoer i ulike størrelser. Disse brukes for å holde skjeden åpen eller å utvide den etter operasjoner eller kreftbehandling. Det er viktig å bruke glidemiddel når man setter dem inn og å holde dem inne en tid slik at kroppen tilpasser seg. Dilatorer kan være ubehagelige å bruke, men gir vanligvis god effekt.

Vibratorer kan brukes for å oppnå orgasme når man har utfordringer med å få det. Det finnes mange ulike typer vibratorer, for eksempel slike som stimulerer penishodet, fallosformede som kan brukes av mennesker av alle kjønn på mange steder på kroppen, og vibrerende puter, med mer.

Sexologiske hjelpemidler skrives i større grad ut til menn, så hvis du har et annet kjønn så kan det være lurt å spørre en ekstra gang om det er noen hjelpemidler som kan være nyttige for deg.

Glidemiddel er et undervurdert seksuelt hjelpemiddel.

Det hjelper hvis kroppen ikke produserer nok fukt i skjeden selv, og kan brukes mange flere steder på kroppen. Glidemiddel er også relativt rimelig i innkjøp hvis man har lyst til å teste det.

Hvis du trenger et hjelpemiddel så kan du kontakte fastlegen din, en sexologisk rådgiver eller klinisk sexolog. Det kan hende at man blir henvist til rehabilitering eller gynekolog/urolog for å utrede problemet, finne ut hva slags hjelpemiddel man trenger, og lære å bruke det. Seksuelle hjelpemidler kan man få fra NAV via fastlegen hvis man har varig nedsatt funksjonsevne. Du søker ved å fylle ut et skjema som signeres av fastlegen. Prosessen er anonym.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?