Hva er sex?

Hva er sex?

Sex er mer enn bare samleie, og selve sexakten kan starte lenge før, og vare lenge etter samleiet.

Av: Silje Holtmon Akø

Et gjennomsnittlig samleie varer gjerne bare cirka fire-fem minutter, men selve sexakten kan vare mye lenger enn det. De som ønsker det kan starte mange timer i forveien, og kåte hverandre opp med for eksempel flørting.

Noen kaller sexen man har frem til samleie for «forspill», men denne aktiviteten er egentlig vel så viktig sex som selve samleiet og bør ikke anses som noe som man bare skal «få unnagjort».

De fleste kvinner kan nemlig ikke få orgasme av bare samleie, de trenger ofte 15-20 minutter stimulering av klitoris for å få oppnå det.

Å bruke munnen og hendene for å gi sin partner nytelse er for mange en viktig del av sexakten, og enkelte kan tidvis føle det holder også. Det betyr i så fall ikke at man ikke har hatt sex, for denne formen for nærhet er like betydningsfullt. Det som er avgjørende er at de involverte føler seg tilfredsstilt.

Hvis vi skulle prøve å sette opp en utfyllende liste over alt som kan være sex ville den blitt veldig lang. Det ville også blitt flere ting på lista som kunne både vært sex, og i andre situasjoner ikke det.

Ta kyssing for eksempel: Med en viss type stemning og intensitet kan kyssing absolutt oppleves seksuelt. I en annen type situasjon kan kyss oppleves som et kjærlig farvel før man drar på jobb. 

De av oss som har sex med noen av samme kjønn har sex på mange forskjellige måter. En vanlig myte er at menn som har sex med menn alltid har analsex, men det viser seg faktisk at omtrent bare halvparten har det.

På orgasmetoppen troner de lesbiske kvinnene, som har den helt klart beste statistikken på at begge får orgasme hver gang de har sex. Dette viser også klart at sex er mer enn samleie. 

Å onanere, også kalt solo-sex, er også sex. Man kan styre helt selv hvor kort eller lenge man vil holde på, og man lærer mye om egen kropp og nytelse. Man kan bruke egne hender, dusjhodet, eller forskjellige sexleketøy. De fleste som onanere jevnlig har også seksuelt utbytte av det sammen med partner, for de klarer lettere å kommunisere hva man liker. For menn er det også en viktig helsefordel: Jevnlig utløsning er forebyggende mot prostatakreft. 

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?