Onani er en naturlig aktivitet

Onani er en naturlig aktivitet

Det å ha sex med seg selv har i relativt moderne historie vært tabubelagt. En naturlig aktivitet som det store flertallet av oss gjør, ble koblet til religion, synd og skam.

Av: Aud Jektvik

Tabuet rundt onani gjorde at det ble vanskelig å snakke om og finne informasjon om. I dag er det lettere, og onani har tatt sin rettmessige plass som en viktig del av det seksuelle mangfoldet.

Det å ha sex med seg selv er først og fremst gøy, og føles godt. Det er verdt å bruke tid på egen nytelse, uansett om du har partner eller ikke. Å onanere er også bra for både psykisk og fysisk helse. Det hjelper mot stress, gir bedre søvn, styrker immunforsvaret og kan være en form for egenomsorg. Nye forskning viser at norske eldre er på onanitoppen i Europa.

Å ha sex med seg selv er en fin måte å bli kjent med kroppen på. Slik kan du finne ut hva som føles godt, utforske dine erogene soner og gi deg selv orgasme. Ofte får vi de beste orgasmene når vi onanerer. Det er stor variasjon i hvor ofte vi onanerer. Alt fra flere ganger om dagen til aldri er normalt.

De aller fleste av oss onanerer, og hele ni av ti gjør det også når de er i et forhold. Man kan gjøre det når man er alene, eller som en del av sex med noen andre. Det kan være pirrende å se en partner onanere, eller å bli sett mens man gjør det.

Kanskje lærer man også noe nytt om hvordan de liker å bli tilfredsstilt? Kvinner når vanligvis ikke klimaks bare ved sex med penis i vagina, så mange stimulerer klitoris underveis i samleiet, eller etterpå for å få orgasme.

Det kan være lurt å variere hvordan du onanerer. Slik kan du oppdage nye nytelser og måter å få orgasme på. Et tips er å introdusere glidemiddel hvis du ikke allerede bruker det. Det kan gjøre opplevelsen enda bedre.

Masturbasjon gjør at kroppen skiller ut hormoner som oxytocin, endorfiner, adrenalin og serotonin. Serotonin kan bidra til å senke blodtrykket og gi bedre søvn, og endorfiner gir en smertestillende effekt.

Tips til variasjon eller inspirasjon:

Lag god stemning

Sørg for at du føler deg avslappet og klar før du setter i gang. Gjør yoga, mediter eller spis et godt måltid. Sett på musikk du liker, tenn stearinlys, ta et varmt bad, tenn røkelse, demp belysningen eller fjern distraherende elementer som mobil eller PC.

Sørg for at kroppen er klar

Sett gjerne av tid på forhånd slik at du er mentalt forberedt og ikke har noe som må gjøres rett etterpå. Kanskje vil du glede deg på forhånd. Prøv å være litt ekstra oppmerksom på kroppens signaler, og hva som gjør deg kåt. Fantaser gjerne litt på forhånd, vær så ren som du ønsker å være, og gi deg selv tillatelse til å føle med hele kroppen. Ikke spar på glidemiddelet. Det kan gi ekstra nytelse.

Onanimaraton

Har du noen gang lurt på om du kan få flere orgasmer på rad, eller hvor mange du kan få? Kanskje dette er dagen for å finne det ut? Du kan også onanere deg nesten til orgasme for så å slippe opp like før flere ganger på rad. Det kan gi en kraftigere orgasme. Det kan også være gøy å onanere flere ganger i løpet av dagen.

Leketøy

Det finnes mange leketøy som passer for onani. For de av oss som har penis finnes penisring, masturbator (kunstig vagina), og lignende. For de av oss som har vulva finnes womanizer, vaginakuler, og lignende. Det er også et hav av leker som kan brukes av mennesker av alle kjønn, for eksempel analkuler, vibrator, dildo, brystvorteklemmer, glidemiddel, massasjeolje og mye mer. Dette kan være en fin dag for å unne seg et nytt leketøy eller to.

Erotikk

De fleste av oss har brukt ulike typer inspirasjon når vi onanerer. Det finnes både videoer, noveller og bilder. I det siste har det blitt større utvalg av erotikk for mennesker med funksjonsvariasjoner også, for eksempel filmer med bildetolkning hvor en fortellerstemme beskriver det som skjer. Har du en fantasi som du lurer på om det finnes en novelle eller pornofilm om? Søk etter det, og nyt resultatet.

Bilder

Ta gjerne bilder av deg selv mens du onanerer hvis det føles riktig. Onani kan gi et bedre selvbilde, og kanskje vil du like å se bilder av deg selv når du var kåt og følte deg bra. Disse bildene kan også sendes til andre som har samtykket til det hvis du har lyst.

Trening

Bruker du kondom når du har sex med andre? (Det er i så fall veldig bra!) Hvis du har penis og syns det er litt knotete å få den på eller å få orgasme når du bruker det, så er det lurt å onanere med kondom på. Slik venner kroppen seg til den nye følelsen, du lærer hvordan du best får orgasme med kondom på, og det blir mye lettere å ta den på når du har øvd på forhånd.

Du kan også prøve deg fram med ulike størrelser på kondomet eller en dråpe glidemiddel på penishodet under kondomet for å se hva som passer best for deg.

Onani kan være fin trening for bekkenbunnen. Bruk gjerne vaginakuler hvis du har vagina og gjør knipeøvelser. Onani kan gi mindre menssmerter og virke smertestillende. Masturbasjon kan også gi et bedre selvbilde, særlig for kvinner.

Tid og sted

Bruker du å onanere på kvelden rett før du skal legge deg? Prøv å sett på vekkerklokken litt tidligere og onaner på morgenen.

Har du hjemmekontor så kan du legge inn en onanipause (og til og med en liten lur) i løpet av dagen. Det kan hjelpe på konsentrasjonen resten av dagen. Dette kan være dagen for å prøve et nytt rom, eller en ny stilling å masturbere i.

Lyst

Hvis du har partner(e) som har mindre lyst på sex enn du har, så er onani en utmerket måte å ha mer sex på. Slik kan du ta ansvar for egen nytelse. Seksuell lyst er uuttømmelig kilde. Du kan ikke bruke den opp ved å onanere, tvert imot så kan masturbasjon og det å utforske egen lyst føre til bedre sex og mer lyst sammen med andre. Onani bør også være basert på lyst; Hvis du ikke vil onanere, så er det helt ok å la være.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?