Dating via nett: Å finne den rette

Dating via nett: Å finne den rette

Nettdating krever ofte en del innsats gjennom å sende og svare på meldinger. Og så var det å finne den rette da…

Av: Aud Jektvik

Det kan være demotiverende å få mange meldinger uten at noen som er interessante. Opplever du det så kan det være nødvendig å oppdatere profilteksten litt for å tiltrekke seg de rette menneskene. Kanskje må du også være flink til å avvise og eventuelt blokkere. Får du meldinger fra mennesker som helt tydelig ikke har lest profilen din eller som virker som om de sender samme melding til mange, så er det ikke vits i å ta det personlig.

Noen velger å teppebombe alle profiler de ser i håp om at noen skal bite på, men du har ingen plikt til å svare. Får man ikke svar, så kan det være verdt å se på profilteksten og også meldingene man sender ut. Unngå fristelsen til å pynte på sannheten eller å sende melding til svært mange. Poenget er å finne noen som liker akkurat deg.

Er du mer selektiv med hvem du tar kontakt med og skreddersyr hva du skriver, så er det større sjanse for å få svar. Det er vanlig å ikke få svar på meldinger, så prøv å ikke ta det personlig. Kontakter du andre, så er det viktig å respektere deres grenser. Les profilen deres først, og ikke ta kontakt hvis du ikke passer til det de søker. Dette gjelder også krav som du tenker at er urimelige, eller personer du svært gjerne skulle blitt bedre kjent med.

Selv om det oftest er menn som sender meldinger og kvinner som får dem, så er ikke dette noen regel. I så fall ville svært få lesbiske kvinner funnet hverandre. Er du kvinne og har lyst til å ta initiativet, så gjør det! Mister du interessen underveis, så er det ingenting i veien for å avvise høflig, men bestemt. Man tar kontakt for å finne ut om dere har noe til felles og om det kan utvikle seg til noe, og hvis det ikke var en match, så bør man gå videre.

Får du ikke svar på meldingene dine eller blir avvist, så betyr det at den andre personen ikke vil mer. Det er lov å bli skuffet og sørge over å bli avvist, men man må respektere det og gå videre. Det er lett å bli blendet av utvalget av spennende mennesker på nett og sette i gang massevis av samtaler.

Det er lurt å treffe folk relativt tidlig for å finne ut om det er kjemi. Det er ikke noe galt med å bruke tid hvis man trenger det, men det er bra å møtes tidlig slik at man slipper å kaste bort mye tid hvis det skulle vise seg at den man er interessert i ikke vil møte opp, eller ikke virker spennende ansikt til ansikt.

Det kan være fristende å holde mulighetene åpne, men før eller senere så må man bestemme seg for noe, og satse. Å søke kjærligheten innebærer å prioritere den eller de andre og å tørre å være sårbar. Merker man at man begynner å få følelser, så er det bra å være ærlig om det. Kanskje føler den andre akkurat det samme? Det kjennes skummelt ut å åpne seg for noen med risiko for å bli avvist, men det er dessverre ingen andre måter å gjøre det på.

Det er ikke mulig å helgardere seg mot å bli såret, og brudd gjør vondt uansett alder og livserfaring. Forhåpentligvis finner du den rette, og kan begynne å bygge en solid relasjon, uansett hvilken type forhold dere ønsker å ha.

Hvordan finne den rette?

Hvordan kan man øke sjansene for å finne et forhold via nettdating? Først og fremst er det viktig å prioritere det som er viktig for deg og være åpen om hva dette er.

Vær tydelig Hvis du ønsker å finne en livspartner, vær tydelig på det i profilen din, og i kommunikasjonen med potensielle partnere. Du skal og bør ikke sende en virtuell forlovelsesring i første melding, men unngå å bruke for mye tid på mennesker som ikke er på utkikk etter det samme.

Du har ingen plikt til å høre på eller vurdere noen. Spesielt noen som tydelig ikke er det du leter etter. Når du prioriterer så kan det være lurt å spørre noen som kjenner deg godt om hjelp. Vi har ikke alltid et så klart bilde av hva det er vi trenger, og det å se på tidligere erfaringer eller å se for seg framtiden sammen med noen andre kan være nyttig.

Vær ærlig

Vær ærlig med deg selv om hvem du er og hva du har å tilby. Ikke presenter en drømmeversjon av deg selv, men vis hvem du faktisk er. Stort sett alle underdriver de negative sidene sine litt når de skal bli kjent med en ny person, men en må snakke sant for å kunne nærme seg hverandre med realistiske forventninger. Like barn leker best. Spør gjerne om mulige partneres verdier, om dere har samme mål i livet og om hverdagen deres. Forelskelse gjør oss øre og blinde for potensielle fallgruver. Dere må ikke være helt like, men hvis man er på samme sted i livet og ønsker mye av det samme så er det en stor fordel.

Vær praktisk

Finn noen i nærheten. Avstandsforhold kan fungere, og det finnes mennesker som har flyttet langt for å bli sammen med sin partner som de møtte på nett, men de er unntaket. Det er en stor fordel å bo i nærheten av hverandre slik at man kan møtes og bli kjent uten å måtte for eksempel bo hos hverandre med en gang. Det er mange som glemmer å se på bosted, og like mange som blir litt frustrerte av å få meldinger fra folk som bor så langt unna at det ikke er realistisk å møtes. Dette rådet må selvsagt tas med en klype salt hvis man bor et sted med lite folk!

Det er lett å tenke at man har brukt mye tid på forholdet, så da må det være verdt noe, eller at med bare litt mer tid, så vil det ordne seg. Hvis man har skrevet til hverandre i ukesvis og så møtes og ikke liker hverandre, så kan det føles vanskeligere å avslutte fordi man ikke vil skuffe den andre – eller seg selv – som har brukt så mye tid.

Vær åpen

Det er sant at det kan lønne seg å møtes to ganger for å se om det var nervøsitet eller lignende som gjorde at det ikke ble klaff den første gangen, men ofte så har man en magefølelse etter det første møtet på om dette er en person man vil treffe igjen og se hva som skjer. Det er oftest ikke lurt å forelske seg i noen som en kun har skrevet med og fantasert om i evigheter. Fallhøyden blir da ganske stor når man møtes.

Vær åpen. Når du begynner å lete etter en partner, så prøv å ha et åpent sinn. Ikke let etter feil eller grunner til at det ikke skal fungere – de dukker som regel opp hvis de er der – men fokuser på de positive tingene og de gode følelsene.

Prioriter å være sammen og snakke om hvordan dere trives. Du kan ikke forvente at en ny partner skal passe inn i en «ferdig» livsstil. Dere må bli enige om noe som fungerer for dere begge. Kanskje skal dere bo hver for dere, eller at den ene pendler.

Du trenger ingen godkjenning

Noen ganger kommer ikke den nye partneren overens med barna, eller med andre i familien. For de av oss som har barn, så kan det være vanskelig for dem å akseptere at foreldrene går videre og finner nye partner(e).

Det kan være grunn til å spørre seg om hvorfor familien ikke liker en ny partner, men vær forberedt på at de kanskje bare ikke er vant til å tenke på foreldrene sine som noen som ønsker seg romantisk kjærlighet eller sex.

Man trenger i utgangspunktet ikke noen godkjenning av andre for å bli sammen, men det kan være lurt å snakke litt sammen om hvordan dere ønsker å ha det også med familien. Skal dere feire jul sammen? Har man en ekspartner som det på en eller annen måte bør tas hensyn til? Hvilken rolle skal den nye partneren ha? Det kan gjøre overgangen enklere for alle.

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?