Onani er en naturlig aktivitet
Det å ha sex med seg selv har i relativt moderne historie vært tabubelagt. En naturlig aktivitet som det store flertallet av oss gjør, ble koblet til religion, synd og skam.
I en årrekke har de norske seksualvaneundersøkelsene avdekket at hovedmotivasjonen til de fleste nordmenn for å ha sex er nærhet og intimitet.
Av: Silje Holtmon Akø
Det var altså ikke selve orgasmen eller utløsningen som var grunnen til at de aller fleste oppgir at de ønsker å ha sex.
Intimitet og nærhet, både uten sex og med, gir kroppen en høyere produksjon av gode hormoner som oksytocin – det såkalte kjærlighetshormonet – adrenalin, dopamin, endorfiner og prolaktin. Alle disse hormonene har positive effekter på kropp og helse, og hjelper sågar på psykisk helse.
Adrenalinet setter litt enkelt forklart fart på alt i kroppen, og gjør kroppen egentlig klar til kamp.
Ved en orgasme utløses adrenalin og hjerterytmen og blodtrykket øker, lungefunksjonen økes, pupillene blir større, det går mer blod til musklene og til og med forbrenningen påvirkes slik at blodsukkernivået maksimeres – hovedsakelig så hjernen kan reagere raskere.
Denne «pangstarten» av alle systemene er veldig sunt for kroppen, og gir positive ringvirkninger også i lang tid etter orgasmen.
Dopamin utløses blant annet også når man får gåsehud av vakker musikk, når man lærer noe nytt, samt av en skikkelig latterkule. Det er kroppens egen anti-depressiva, og jevnlig god sex gir kroppen egenprodusert påfyll av dette.
Endorfiner er også kjent som kroppens smertedempende medisiner. All fysisk aktivitet utløser dette, men sex og orgasme gir en ekstra produksjon.
Sammen med oksytocin og dopamin fører endorfiner med seg en god og avslappet følelse. Sammen beskytter de mot angst og depresjon. De aktiviserer også nytelsessentrene i hjernen, noe som bidrar til at sex føles deilig.Jo oftere disse sentrene aktiveres, jo bedre kan sexen føles. Dette er en del av kroppen som det er en svært takknemlig jobb å holde vedlike.