Mindre sambo, mer samba
Det blir stadig mer vanlig å bo hver for seg selv om man er kjærester. Det er særlig heterofile kvinner som velger å bo alene.
Nettdating er svært populært, og en ganske trygg måte å møte nye mennesker på. Likevel er det viktig å tenke på nettsikkerhet.
Av: Aud Jektvik
Slik kan du navigere relativt trygt på nettet når du er på jakt etter en ny venn, partner, elsker, kjæreste eller ektefelle.
Før eller senere blir det naturlig å si hva man heter, og kanskje hvor man bor, men i begynnelsen er det lurt å være forsiktig med å gi ut personlig informasjon. Eksempler på personlig informasjon er navn, adresse, kontonummer, telefonnummer, arbeidsgiver, kredittkortnummer, og så videre. Mye slik informasjon er det stort sett aldri nødvendig å dele med noen man dater, og det er grunn til å bli veldig skeptisk hvis noen spør deg om for eksempel kredittkortnummer.
Når du skal dra på date er det ikke anbefalt å invitere noen rett hjem. Det er ikke sikkert at de er den de utgir seg for å være, eller at de kommer alene. Møtes dere på et offentlig sted så er det enklere å avslutte daten og gå hvis du ønsker det. Blir det klaff så kan dere alltid avtale et nytt møte.
Uansett om du møter noen hjemme hos dem, hos deg, eller på et offentlig sted så er det lurt å ha en sikkerhetsperson. Dette kan være en venn som vet hvem du er sammen med, hvor, og som ringer eller sender SMS på et avtalt tidspunkt. Da kan du svare med et ord dere har avtalt hvis du er trygg, eller la være hvis du ønsker at vedkommende skal komme dit du er eller søke hjelp på dine vegne. Det er også mulig å gi en venn muligheten til å spore mobilen din over en viss tid ved å dele din posisjon for eksempel via Messenger.
Det finnes både dataprogrammer og svindlere som forsøker å lure folk på nett. Noen dating-apper har såkalte roboter for at det skal virke som om det er flere aktive brukere enn det egentlig er. Ofte skjønner man ganske raskt at det er en robot man chatter med fordi den ikke svarer helt på det man spør om, eller gjentar seg mye. Noen svindlere vil ha deg over på andre nettsider hvor du må betale, andre vil bli kjent for å lure deg til å sende personlig informasjon eller penger. Derfor er det lurt å sjekke hvem de er hvis du får navnet deres eller lignende. Det er vanskelig å forsikre seg helt mot svindel, men man kan redusere risikoen.
Når du snakker med andre brukere fra dating-apper så er det lurt å bruke en anonym e-postadresse. Skulle noen bli truende eller innpåslitne, så er det en stor fordel hvis de ikke kjenner det virkelige navnet ditt eller en e-postadresse som er knyttet til det.
Det er veldig lurt å lese igjennom regler for å bruke appen du er på, og hva slags personvern den har før du begynner å bruke den. De er ofte lange og kompliserte, men det er viktig å vite hva du sier ja til før du gir en app mange rettigheter som du kanskje ikke ønsker å gi. Noen apper er vanskelige å slette, eller vil ha rettighetene til bildene dine og meldinger du har sendt.
Skal du dele bilder, så husk at de kan lagres av andre og misbrukes. Sender du et bilde til noen og knytter det til navn eller epostadresse, så er du ikke anonym lenger. Sender du nakenbilder så er det ikke lurt å bruke bilder hvor ansiktet eller identifiserende kjennetegn er med. I hvert fall i første omgang. Husk at man bare må sende intime bilder etter eventuelt å ha fått samtykke.
Hvis du får en dårlig magefølelse så er det ofte lurt å avslutte relasjonen. Hvis noen sender deg meldinger selv om du har bedt dem slutte eller tester grensene dine på andre måter, så er de ikke verdt å bruke tid på.
Hvis noen er ufine, trakasserer eller truer, så bør du blokkere og rapportere. Det er opp til deg hvem du vil kommunisere med, og du skylder ingen et svar. Særlig hvis de får deg til å føle deg utrygg.
Hvis du opplever alvorlige krenkelser så kan du sende skjermdumper av meldinger til politiets nettpatrulje. De finnes blant annet på Facebook og svarer oftest innen et døgn.
Profilen er ferdig og sikkerheten er i boks. Hva nå? Jo, nå starter arbeidet.