Kvalitet kontra kvantitet

Kvalitet kontra kvantitet

Etter utallige avisoverskrifter i mange år har mange lett for å gradere hvor godt sexliv de har ut i fra antall ganger de har sex. Men hvor sanne er egentlig disse tallene?

Av: Silje Holtmon Akø

Og hjelper disse tallene oss noe særlig, når alt kommer til alt – handler god sex om antall mer enn innhold?

En utfordring forskning har støtt på når det gjelder å kartlegge folks sexliv er at mange høyner opp antall ganger de har sex. Vi har i årevis lest så mange avisoverskrifter som «Nordmenn har sex 2,1 ganger i uken» at mange har en tendens til å tenke at omtrent to ganger i uken er det vanlige.

Sannheten er at dette varierer langt mer enn som så.

For noe som fort faller utenfor statistikken er alle typene sex folk har som ikke kun er samleie. Et sexliv som jevnlig inneholder kyssing, berøring, fingring, anallek eller oralsex er et rikt sexliv, men vil fort falle «ut av statistikken» for mange hvis de tenker det kun er samleie som regnes som sex.

Det er også fullt mulig å ha samleie et høyt antall ganger, men føle seg relativt lite fornøyd med sexlivet sitt likevel. Eldre kvinner i Portugal lå på toppen i antall samleier, men på bunn i hvor fornøyde de var med sexlivet sitt. Dette viser at antall samleier ikke den beste målestokken for hvor god sexen føles.

Norske kvinner lå på topp i hvor fornøyde de var, og for så vidt også på topp med hvor mye solo-sex de hadde.

Generelt sett gjenspeiler dette seg i tallene for eldre – de fleste oppgir å ha sjeldnere sex, men når de først har sex oppleves den som kvalitativt bedre. Her kan vi se at kvantitet absolutt ikke betyr mer enn kvalitet.

Dette kan også ha sammenheng med at de som oppgir å ha et godt sexliv sammen med partner også ofte oppgir å ha et godt samliv sammen emosjonelt sett. Sterk følelsesmessig tilknytning mellom partnere har en klar sammenheng med hvor godt sexliv de har sammen – så kan man jo spørre seg hva som kom først, av høna eller egget: Kommer det gode sexlivet av at man følelsesmessig har et sterkt forhold, eller får man et sterkt følelsesmessig forhold sammen av å ha et godt sexliv? Sannheten er antageligvis «ja takk, begge deler». Begge disse faktorene påvirker hverandre, og den ene vil som regel ha en klar positiv påvirkning på den andre.

Det er et behov for et skifte i fokus, fra å prøve å forstå hvor bra sex er ut i fra målbare tall til kvalitetsmessige sider ved sexen. De som opplever at de har sjeldnere sex med alderen, men fortsatt tilfredsstillende og god sex kan gjerne slå seg til ro med at tall ikke egentlig er så avgjørende. Og dette er ikke uvanlig, det viser seg tvert imot at er noe ganske mange oppgir.

De som opplever at de har oftere sex fordi de har mer tid og overskudd til god sex – for eksempel etter at pensjonisttilværelsen har startet – bør såklart også bare nyte i vei. 

Spørsmål eller tilbakemelding, klikk her?