Avslører ni myter om eldre og sex

Avslører ni myter om eldre og sex

Førstkommende lørdag, på Verdens eldredag, arrangerer Sex og Politikk en direktesendt konferanse fra Litteraturhuset i Oslo med tittelen «Vi blir aldri for gamle for sex». Da står ni myter om eldre og seksuell helse for fall!

Dette er aller første gang at det arrangeres en brukerkonferanse med søkelys på eldre og seksuell helse. Alle som har lyst og interesse, hvor som helst i landet, kan følge med helt gratis og uten pålogging.

«Dessverre opplever vi at mange – og spesielt eldre – opplever skamfølelse og sosial kontroll når det gjelder egen seksuell helse, og derfor har vi gjort det så enkelt og ikke minst så diskré som mulig å følge med på konferansen,» forteller seniorrådgiver Tore Aasheim, han er prosjektleder for «Eldre og seksuell helse» hos Sex og Politikk.

Konferansen byr både på foredrag og panelsamtaler, praktisk informasjon, inspirasjon og publikum kan til og med sende inn spørsmål underveis. I åpningsforedraget lover Sidsel Schaller, spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi, å ta for seg hele ni myter om eldre og seksuell helse.

Mange fordommer

Da Sex og Politikk skulle promotere konferansen på sosiale medier i forrige uke, blant annet med en humoristisk tegning av et eldre par som har det hyggelig i sengen, satte Facebook på nødbremsen. Sex og Politikk ble utstengt fra fremtidig markedsføring på Facebook, fordi det amerikanske selskapet ikke ønsker «adult content» på siden.

«Dessverre tror jeg at det at det var et eldre par som var avbildet, var avgjørende for at Facebook betraktet tegningen som porno,» sier Aasheim.

«Vi skal liksom skamme oss over å ha et sexliv når vi blir eldre, og derfor er jeg glad for at vi går løs på fordommer og skam, og skal knuse minst ni myter omkring eldre og seksuell helse på denne konferansen,» uttaler Aasheim.

Eget e-læringsverktøy for eldre og seksuell helse

På Verdens eldredag i fjor lanserte Sex og Politikk nettstedet Uke66.no, et eget e-læringsverktøy med fokus på eldre og seksuell helse. Her heter det blant annet:

«Alderdommen blir ofte beskrevet som livets høst, som om det var noe negativt. Men er det ikke på denne årstiden vi høster fruktene av all innsatsen i løpet av våren og sommeren? Kroppen er ikke slik den en gang var, men den har erfaring, kunnskap og kjenner seg selv og sin eier. En gammel kropp er beviset på et liv som fortsatt leves, som nytes og begjæres».

Det er også via uke66.no at alle som ønsker det, gratis og uten noen form for pålogging, kan følge med på foredrag og panelsamtaler.  

Konferansen «Vi blir aldri for gamle for sex!» er en del av helseprosjektet «Eldre og seksuell helse», som er et samarbeid mellom FRI Oslo Akershus, KUN Likestillingssenter, Likestillingssenteret på Hamar og Sex og Politikk. Prosjektet finansieres av Helsedirektoratet.

Her er en oversikt over programmet:

11:00 Sidsel Schaller knuser myter om eldre og seksuell helse
Sidsel L. Schaller er spesialist i klinisk psykologi og klinisk sexologi (NACS) og fullfører for tiden en doktorgrad ved UiO om eldres seksuell helse. Hun har mer enn 20 års klinisk erfaring i arbeid med seksuell helse, underviser ved forskjellige universiteter og høyskoler, og veileder og underviser psykologer og annet helsepersonell om temaet.

12:00 Å finne en venn, elsker eller kjæreste i voksen alder
En av de mest leste spaltene i Pensjonisten, medlemsbladet til Pensjonistforbundet, heter «Finn en venn». Stadig flere eldre søker kontakt via nettet og apper. Men jakten på en ny venn, elsker eller kjæreste blir ikke nødvendigvis enklere med årene. Vi ser på muligheter og løsninger.

13:00 Førstehjelp for sexlivet
Det er hjelp å få! Enten fra legen, NAV, apoteket, på internett eller i butikken. Den største utfordringen for mange er å overvinne sjenansen og skammen. I denne bolken snakker vi åpent om mulighetene med seksuelle hjelpemidler i videste forstand.

14:00 Den viktige samtalen
Enten det gjelder praten etterpå, konsultasjonen med legen eller å fortelle hva man synes er greit eller ikke, så er det viktig å være tydelig.

15:00 Men størst av alt er nytelsen
Alle gode tips og råd til tross, det viktigste er likevel at man har lyst og nyter. Hva skal til for at lysten og nytelsen vekkes? Hva tenner oss? Hvordan pirrer vi både kroppen og hjernen?

Med i de forskjellige panelene stiller blant andre Haakon Aars, Sara Hope Lygre, Jeanette Solstad Remø, Ingrid Bakker, Trond Nedrebø, Tayyab M. Choudri, Hildegunn Bomnes og Sidsel Schaller.

Lenke til artikkel om konferansen på SexogPolitikk.no