Seksuell helse - hjelpemidler
Er du helsepersonell med behov for kunnskap om hjelpemidler for seksuallivet? Kurset fra OsloMet er gratis, nettbasert og tilgjengelig til enhver tid.
IPPF, den internasjonale organisasjonen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, har satt opp følgende definisjon av hva som bør være inkludert i betydningen seksuelle rettigheter:
Av: Tore Aasheim
Dette er rettigheter som vi i Norge tar for gitt og som alle allerede er lovfestet i Norge på forskjellige steder i lovverket. Men – noen ganger kan det være vanskelig for noen å huske at disse rettighetene gjelder for alle – så lenge vi lever.
Norge har tilsluttet seg verdens menneskerettigheter og i dem står det:
Artikkel 2:
Enhver har krav på alle de rettigheter som er nevnt i denne erklæring, uten forskjell av noen art, for eksempel på grunn av rase, farge, kjønn, språk, religion, politisk eller annen oppfatning, nasjonal eller sosial opprinnelse, eiendom, fødsel eller annet forhold.
Som helsepersonell omfattes man av helsepersonelloven, her står det blant annet noe om forsvarlighet:
§ 4.Forsvarlighet
Helsepersonell skal innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og skal innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig. Dersom pasientens behov tilsier det, skal yrkesutøvelsen skje ved samarbeid og samhandling med annet kvalifisert personell.
Og som pasient har man rettigheter ifølge pasientrettighetsloven, her heter det blant annet:
§ 3-2. Pasientens og brukerens rett til informasjon
Pasienten skal ha den informasjon som er nødvendig for å få innsikt i sin helsetilstand og innholdet i helsehjelpen. Pasienten skal også informeres om mulige risikoer og bivirkninger.