Spørreundersøkelse om eldre og seksuell helse
Hvordan står det til med den seksuelle helsen til landets eldre befolkning? Det skal Uke66, Pensjonisten og Sex og Politikk finne ut gjennom en stor spørreundersøkelse.
1. oktober går startskuddet for undersøkelsen «Eldre og seksuell helse 2024». Undersøkelsen er en del av Sex og Politikks eldre-prosjekt, og målet er å ta pulsen på den seksuelle helsen til de av oss som har passert 60.
Hvorfor en slik undersøkelse?
I 2020 initierte Helsedirektoratet et stort treårig nasjonalt prosjekt som fikk navnet «Eldre og seksuell helse». Hovedformålet med prosjektet var å bedre kommunikasjonen mellom helsepersonell og den eldre delen av befolkningen i forbindelse med seksuell helse.
Ikke bare var prosjektet et pionerprosjekt som skapte interesse også utenfor Norge, men det avdekket også et stort behov for mer kunnskap rundt teamet. Fire organisasjoner samarbeidet om prosjektet: Likestillingssenteret på Hamar, KUN Likestillingssenter, Forening FRI Oslo Akershus, samt Sex og Politikk.
Alle hadde ansvaret for forskjellige arbeidspakker, Sex og Politikk utarbeidet og lanserte blant annet nettstedet Uke66.no, som er ment som en kilde til både kompetanse og inspirasjon, både for helsepersonell og for eldre.
Spørreundersøkelsen «Eldre og seksuell helse 2024» er ment som en lavterskel mulighet for å få mer kunnskap om temaet, og danne et grunnlag for videre arbeid. Undersøkelsen er 100 prosent anonym, landet deles for eksempel inn i Nord-Norge, Midt-Norge, Østlandet, Vestlandet og Sørlandet. Dermed kan man ikke spore svarene tilbake til et bestemt fylke dersom det er få personer som deltar fra fylket.
Hvem kan delta på undersøkelsen?
Alle som vil kan delta på undersøkelsen, den eneste forutsetningen er at man er over 60 år, fyller 60 eller mer i 2024. Siden undersøkelsen er et samarbeid mellom Sex og Politikk og Pensjonisten, medlemsbladet til Pensjonistforbundet, med over 300.000 lesere, så håper vi at vi kan få et variert og mangfoldig utvalg av svar.
Hva blir svarene i undersøkelsen brukt til?
Pensjonisten kommer til å bruke tallene til redaksjonelt innhold, og Uke66.no/Sex og Politikk kommer til å bruke tallene i sitt videre arbeid, blant annet vårt politiske påvirkningsarbeid.
Siden undersøkelsen ikke gjennomføres ved en forskningsinstitusjon, et universitet eller en høgskole, vil undersøkelsen først og fremst ha kvantitative aspekter, men håpet er at svarene kan være grunnlag for et mer omfattende forskningsprosjekt på sikt – man kan gjerne si at dette er et «vorspiel».
Man svarer på undersøkelsen på nettet, og ved å bruke lenken på Uke66.no trenger man ikke logge seg på med navn, bank-ID eller noe sånt. Dette er fordi man ønske at undersøkelsen skal være 100 prosent anonym, slik at de som deltar kan føle på en størst mulig frihet til å svare ærlig og oppriktig.
Lenken til skjemaet legges åpent på Uke66.no på Verdens eldredag 1. oktober.
Ikke snakk om for lite eller mye sex
Teksten i undersøkelsen er åpen og inkluderende, og kaller en spade for en spade. De som deltar må være forberedt på at det stilles spørsmål om seksuell helse og seksualitet, og at noen ganske få spørsmål også kan føles veldig intime på.
«I forbindelse med eldre-prosjektet har jeg holdt en del foredrag om eldre og seksuell helse på senior- og eldresenter rundt om i landet. Etter foredraget åpner jeg for spørsmål, og ut fra de spørsmålene jeg har fått, er jeg slett ikke bekymret for at de som deltar på undersøkelsen ikke takler ærligheten i spørsmålene,» forteller Tore Aasheim, som er prosjektleder hos Sex og Politikk.
Han understreker at dette ikke er en undersøkelse som skal gjøre at eldre har mest mulig sex.
«I et samfunn der vi bombarderes av sex og seksualitet gjennom media, reklame og sosiale media, så virker det som det sexpositive kommer helt i bakgrunnen. Forventningspresset er skyhøyt og eldres seksuelle helse blir «glemt» eller stuet bort.
I en slik situasjon er det viktig at vi har et avklart forhold til vår seksuelle helse, i tillegg til fysisk og mental helse som det er mer vanlig å snakke åpent om. Seksuell helse er også folkehelse. Det er ikke først og fremst snakk om å ha mye eller lite sex, men å ha et forhold til denne delen av helsen vår, som gjør hverdagen og livet så bra som mulig,» sier Aasheim.
I tillegg til Sex og Politikks eget eldreutvalg, er også spesialist i klinisk psykologi og spesialist i klinisk sexologi Sidsel Schaller med som fagressurs inn i prosjektet, samt en egen ressursgruppe som har test og gått gjennom undersøkelsen på forhånd.