«Når man blir 66, da gjør man som man vil»

«Når man blir 66, da gjør man som man vil»

Uke66.no er nettsiden som tar eldre voksne og seksuell helse på alvor.

I sangen «Når jeg blir 66» synger Wenche Myhre av full hals at «når man blir 66, da gjør man som man vil», og selv om det kanskje er enn påstand med modifikasjoner, er det nettopp det nettsiden Uke66.no oppfordrer deg til å gjøre.

Uke66.no er en nettside som tar eldre voksne og deres seksuelle helse på alvor. Nettsiden inngår i et større nasjonalt prosjekt som heter «Eldre og seksuell helse» som finansieres av Helsedirektoratet.

Én av målgruppene for denne siden er alle i Norge som er over 60 år – eller også alle de som har planlagt å bli det – og som tar dette med sin seksuelle helse på alvor. God seksuell helse er mye mer enn penetrerende samleie, og det betyr forskjellig fra person til person, alt etter hvor man er i livet og hvilke ønsker og behov man har.

Den andre målgruppen er helsepersonell som jobber tett på eldre voksne og som gjennom jobben blir nødt til å forholde seg til pasientens seksuelle helse.

Alt på nettsiden ligger åpent og kan leses av alle. Her er det informasjon og inspirasjon, kunnskap og kompetanse for den som måtte ønske det. Siden har likevel to hovedinndelinger, 60pluss og Helsepersonell.

Du blir egentlig aldri for gammel for sex, men etter hvert som du blir eldre blir du kanskje mer bevisst på hva god seksuell helse betyr for deg.

Eldre i Norge ligger på onani-toppen i Europa og økningen i seksuelle overførbare infeksjoner viser at eldre er seksuelt aktive som bare det. Vi har alle en seksualitet, og derfor er det ekstra trist at den ofte er forbundet med skam, tabu og fordommer – kanskje spesielt når det er snakk om eldre mennesker.

Uke66.no legger ikke opp til at du absolutt må ha mer og oftere sex om du ikke selv ønsker det, men at du skal ha det trygg og god seksuell helse med din egen seksualitet.

Kanskje blir du provosert. Kanskje lærer du noe nytt. Det kan godt hende du rødmer eller får en aha-opplevelse. Kanskje blir du kåt eller finner tilbake til en seksualitet som har vært i dvale en stund på grunn av sorg, skilsmisse eller sykdom. Valget er ditt – du gjør akkurat som du vil.

Her er noen lenker til artikkel-sider som tar opp forskjellige tema:

Hvorfor heter det Uke66? Jo, Sex og Politikk som står bak denne nettsiden lager også seksualitetsundervisningsmateriale for grunnskolen som heter Uke 6, som også har en kampanjeuke hvert år i uke seks i februar. Et tilsvarende opplegg er utarbeidet for videregående skole som kalles Uke 16. Da man skulle lage materiell for eldre voksne med samme tema brukte man fortsatt ordet «uke», men tok samtidig inspirasjon fra sangen «Når jeg blir 66».