Overgangsalderen og seksualiteten
Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, inntreffer hos halve befolkningen før eller siden.
Gjennom livet kan alt fra hobbyer og interesseområder til favorittpålegg endre seg. Det samme gjelder seksuelle interesser.
Av: Silje Holtmon Akø
Fantasier som for 20 år siden var utrolig pirrende, kan miste piffen. Samtidig kan nye fantasier, som ikke var på radaren den gang for 20 år siden, melde sin ankomst med fynd og kraft. Dette er noe av gleden med seksualitet, den blir aldri ferdig utforsket om man ikke vil det.
Gjennom hele livet kan man være nysgjerrig på egen og eventuelle partneres tenning, og stadig oppdage at det er nytt å erfare. Vi får nye impulser og idéer livet gjennom, og seksuelle inntrykk er intet unntak. Det er bare å ta det imot, og være nysgjerrig på egen seksualitet når man merker at noe nytt har meldt seg.
Det er viktig å anerkjenne at endringer i seksuelle lyster er helt normalt. De færreste går gjennom livet uten at det vil variere, både hva slags lyster man har og ikke minst hvor mye lyst man har.
Dette med at lysten går opp og ned kan de fleste kjenne seg igjen i. Om man ønsker å forsøke å øke sexlysten hvis den har dalt finnes det mange anerkjente øvelser og teknikker, som de fleste har anledning til å gjennomføre med veiledning fra for eksempel sexolog.
Det er både veldig viktig å ikke presse seg til å ha sex man ikke ønsker, samtidig så vil noen erfare at for å øke sexlyst må man legge inn en innsats. For noen går den opp igjen av seg selv, men om det ikke gjør det finnes det hjelp å få.
Man kan også erfare at det som først føles som begrensninger, kan føre til kreative løsninger som viser seg å gi nye former for nytelse. Et eksempel kan være bruk av seksuelle hjelpemidler, som glidemiddel.
Det enkleste seksuelle hjelpemiddelet har de flest for øvrig allerede hjemme: Bruk noen gode puter til å støtte opp med, så blir ulike seksuelle posisjoner letter og gi kan mer nytelse. For de eventyrlystne finnes det sexleketøy som både er lette å bruke og holde rene – og som ikke minst kan gi nye seksuelle opplevelser. Hvis man ikke har brukt noe før kan det anbefales å starte med en enkel, men god vibrator, penispumpe, penisring eller sjømannsbrud.
For noen kan fysisk trening også hjelpe. Dersom man for eksempel sliter med inkontinens eller andre bekkenbunnsrelaterte plager (både menn og kvinner) så kan knipeøvelser hjelpe.
Andre helsetilstander kan også påvirke sexlivet, som kreft og diabetes. Det finnes noen ressurser på dette på nett, men kontakt gjerne helsepersonell for råd om du føler sexlivet begrenses av sykdom, funksjonstap, bivirkninger av medisiner eller fysiske plager. Det finnes mange gode råd å få.