Overgangsalderen og seksualiteten
Overgangsalderen, også kalt klimakteriet, inntreffer hos halve befolkningen før eller siden.
Gjennom livets faser endrer hormonproduksjonen seg hele tiden. De største endringene kjenner man fra pubertet, svangerskap og overgangsalder.
Av: Silje Holtmon Akø
Det er mye snakk om kvinner overgangsalder, men visste du at også menn erfarer noe som kan kalles mannens overgangsalder?
Ikke alle menn opplever at de går gjennom en overgangsalder, men det er nokså vanlig at testosteronproduksjonen faller gradvis fra 40-årsalderen.
Ved 70-årsalderen har det falt omtrent 30 prosent hos de aller fleste menn. Dette gir symptomer, men siden nedgangen er såpass gradvis og sakte kan det ofte bli oversett av helsepersonell.
Symptomene innebærer blant annet nedsatt seksuell lyst, beinskjørhet, søvnforstyrrelser, depresjon, og mindre overskudd generelt. Dessuten øker fettvevet rundt mageregionen, og man får dårligere muskelmasse. Ofte foregår dette for mange i alderen 45-55 år, i en fase av livet der mange andre kroppslige forandringer foregår som en del av den naturlige aldringsprosessen – og som testosteronfallet forsterker.
Selve ereksjonsevnen blir ikke direkte påvirket av testosteronnedgangen, men det blir den seksuelle lysten. Dette kan så i sin tur påvirke ereksjonsevnen, fordi man må kjenne på lyst for å få og vedlikeholde en ereksjon.
Videre kan selvbilde bli sterkt påvirket av dette, for mange menn blir sterkt bekymret for egen prestasjonsevne straks ereksjonen ikke lenger er til å stole på. Dette kan i sin tur lede til både depresjon og samlivsproblemer.
For de som opplever dette er det viktig å snakke med partner og fastlege om det. Partner kan bli bekymret for at de gjør noe feil, og det er viktig å forsikre de om at det ikke er tilfellet.
Mens man jobber med å finne løsninger på dette problemet, er det også mange som får stor glede av å utforske andre seksuelle aktiviteter sammen med partner. Har man tidligere tenkt at sex bare er samleie, så er dette virkelig tiden for å utvide repertoaret.
Gjennom nysgjerrig utforskning av hverandres kropper kan lysten økes i seg selv, noe som er positivt for ereksjonen. Bruk gjerne en penisring for å vedlikeholde ereksjonen. Andre har gode erfaringer med bruk av penispumpe, begge deler er hjelpemidler eller leketøy som er lett tilgjengelige.
Det er ingen som blir mindre mann av at ereksjonsevnen endrer seg. Men det må tas på alvor at det kan ha en stor innvirkning på både den psykiske og seksuelle helsa. Altfor mange menn våger ikke å adressere problemstillingen.
Hvis terskelen er høy for å ta det opp med fastlegen kan det letne litt på trykket å snakke med en sexolog først. Sexologen er vant med slike problemstillinger, kan gi noen råd og enkel informasjon samt gi anbefalinger på hva man bør spørre fastlegen om.